Een boeiend symposium bij Cerein (www.cerein.nl).
Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht en enkel vorm van bewegen in welke leeftijdsfase dan ook heeft een gunstige invloed op o.a. het geheugen. Zelfs kauwen kan bijdragen aan een verbeterde hersenfunctie. (Gebits- en mondproblemen kunnen dus leiden tot bewegingsarmoede, net zoals allerlei wellicht niet herkende pijnklachten, die bewegen moeilijk maken!) (Zie ook www.dementieinbeweging.nl.
Beweging kan in activiteiten worden aangeboden, maar uiteraard is het nog veel effectiever als het in het dagelijks leven wordt ingebouwd: helpen met tafeldekken, zelf de koffie inschenken, voor zover mogelijk actief meehelpen met alle ADL-activiteiten, zoals wassen, aankleden, tanden poetsen e.d. Elke beweging is er één!
Dit vraagt een cultuuromslag, want alle disciplines moeten dan van het belang van bewegen overtuigd zijn en de beweegmomenten leren ontdekken. In mijn trainingen aan mensen uit de zorg merk ik dat er door (enorme) tijdsdruk, zorgzaamheid en onwetendheid vaak teveel van zorgvragers wordt overgenomen,
Het is natuurlijk tegenstrijdig als zorgvragers in hoog tempo, en zonder zelf actief te kunnen zijn, worden gewassen, aangekleed en geholpen met eten, zodat ze daarna kunnen deelnemen aan een activiteit om hun gebrek aan beweging te compenseren.
Genoeg om over na te denken…