Behalve de beroepsmatige activiteiten in de zorg met het trainen en adviseren van medewerkers zijn er ook andere manieren om in de zorg actief te zijn, zoals bijvoorbeeld met het rollatordansen (www.nsrd.nl) en met behulp van honden. Voor deze laatste vorm volg ik komend weekend de cursus Hond in Zorg van Stichting Contacthond.
De inhoud wordt als volgt omschreven:
Adviesbureau Kynocoaching heeft de expertise van Stichting Contacthond ingeroepen voor ondersteuning bij een driedaagse cursus ‘Hond in Zorg’. Daarin komen veel aspecten van dierondersteunde therapie (DOT) aan bod; van hondengedrag en stress-signalen tot verzekeringen, effecten van therapiehonden en toepassingen. De derde cursusdag is een praktijkdag waarop cursisten oefenen met honden van Contacthond.
Deelnemers aan de cursus ‘Hond in Zorg’ leren wat erbij komt kijken om een hond verantwoord, veilig en effectief in te zetten in de zorgsector. In deze cursus worden mensen NIET opgeleid tot hondenbegeleider voor Stichting Contacthond. Een driedaagse cursus is in dat geval niet toereikend; werken met honden in de zorgsector vergt meer van de hondenbegeleider dan het trainen van zijn hond of het ‘lezen’ van het gedrag. Het vereist ook kennis over de toegevoegde waarde van de inzet van therapiehonden, kennis over de doelgroep, kennis over de (on)mogelijkheden van DOT, contra-indicaties en bijvoorbeeld aansprakelijkheid.
De cursus ‘Hond in Zorg’ is bedoeld voor particulieren die met een eigen hond in de zorgsector aan de slag willen. Bijvoorbeeld als bezoekvrijwilliger in een verzorgingstehuis. Daar is steeds meer interesse voor; een mooie ontwikkeling die Stichting Contacthond van harte toejuicht.