Om meer contacten met leeftijdsgenoten te hebben kwam ik op aanraden van een buurvrouw in 1965 bij de kabouters van de Vioolgroep in Vlaardingen.
Dat was het begin van een hele carrière binnen scouting: kabouter (insignes behalen zoals ‘handig meisje’😉😁), overvliegen naar de padvindsters (nog veel meer insignes halen), (assistent) ronde-leidster, tamboer bij de RAVO-band, zelf trommelles geven, weekends in Buitenzorg (Baarn) om te zingen en te volksdansen, zomerkampen in o.a. Ommen en Adelboden (Zwitserland), cursusweekends om zelf leidster te worden etc. etc.
De foto rechts reisde met mijn vader mee! Mijn moeder reed mij naar optredens, concoursen en kampen, naaide trommelstokzakken en dasemblemen en beheerde een tijdje de Scoutshop!
Klik hier voor een filmpje van de Ravo-band
Blauwe Vogels
Later werd ik ‘helpster’ en (assistent)leidster bij de Metro-groep in Rotterdam-Kralingen, voor padvindsters met een handicap en ik nam deel aan meerdere ‘Blauwe Vogelkampen’.
Zo werd ik ook ‘helpster’ van een rolstoelgebonden leeftijdgenootje in Delft. Toen zij werd uitgenodigd voor een internationaal kamp van de Rotary in Noorwegen mocht ik mee. Twee weken lang met jongeren van over de hele wereld in Haraldvangen in Noorwegen. We deelden het huisje met een koppel uit Turkije en uit Noorwegen. De dagen waren gevuld met allerlei activiteiten zoals paardrijden, roeien, knutselen, zingen, een overnachting in de vrije natuur. (De boswachter vertelde toen al – in 1977 – over de schade aan de natuur door de zure regen vanuit het Ruhrgebied…) Een onvergetelijke en leerzame ervaring en de liefde voor Noorwegen was geboren.
Baden Powell-dag
Op 22 februari, de verjaardag van Lord Baden Powell (toen nog een held, later uiteraard verguisd vanwege zijn aandeel in de Boerenoorlogen in Zuid-Afrika) kwamen we vroeg bij het clubhuis bij elkaar om de vlag te hijsen en de belofte en de wet te herhalen. Dan kreeg iedereen een corsage van een klimopblad met sneeuwklokjes: twee sneeuwklokjes voor de kabouters, vanwege de twee delen van de belofte en drie voor de padvindsters.
En daarna in uniform naar school! Spannend, want er waren natuurlijk altijd klasgenoten die de padvinderij ‘stom’ vonden!
In de periode van 1965 tot 1978 heb ik veel prachtige en leerzame ervaringen opgedaan!
Kabouterbelofte
Ik zal mijn best doen een echte kabouter te zijn,
iedereen te helpen waar ik kan, vooral thuis.
Kabouterwet Nederlands Padvindsters Gilde (vanaf 1950)
Een kabouter is eerlijk
Een kabouter is gehoorzaam
Een kabouter is vriendelijk
Een kabouter is goed voor planten en dieren.
Padvindsterswet NPG
Zie hiernaast
Padvindstersbelofte:
Ik zal ernstig trachten:
God en mijn land te dienen/een goed padvindster te zijn
iedereen te helpen waar ik kan;
en de padvindsterswet na te leven