Voedselbank 2: bukken of toch tillen?

In het bericht Voedselbank 1 is te lezen hoe het contact met de Voedselbank tot stand kwam. Hieronder een vervolg.


Tijdens het bezoekje van bewoners van Schouwenhove t.g.v. de 100ste krat bespraken de voorzitter van het bestuur van de Voedselbank, Aafke van Rhijn en ik ook over de zware werkzaamheden die de vrijwilligers soms moeten uitvoeren. Omdat vanuit de Landelijke Vereniging van Voedselbanken in 2023 ‘Arbo’ een speerpunt zal zijn, besloten we nader te bespreken wat we voor elkaar konden betekenen. Arbo en fysieke belasting zijn tenslotte ‘mijn ding’!

In januari bespraken we welke mogelijkheden er zouden zijn en prikten we een avond in maart waarop ik met een interactieve workshop de vrijwilligers informeer over fysieke belasting, ergonomisch werken e.d. Voorafgaande daaraan moet ik natuurlijk goed kijken wat er allemaal gebeurt en waar de knelpunten zitten. Daarom bezocht ik deze week de Voedselbank op drie verschillende momenten en hieronder wat eerste observaties. Meerdere bezoekjes zullen volgen.

Op woensdag rijdt de bus een aantal ritten naar distributiecentra en andere bedrijven en worden producten opgehaald, bijv. groente en fruit in het Westland. Verder vinden er onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden plaats in het gebouw.

Bukken, tillen, rekken en reiken…. keuzes en dillema’s,

Donderdag wordt er opgehaald en ‘verdeeld’.
Op het eerste gezicht lijkt het gebouw een ‘mierenhoop’ met heel veel bedrijvigheid. Bij een meer nauwkeurige observatie wordt een geoliede organisatie zichtbaar. Iedereen kent zijn taak en voert die geroutineerd uit.

Elk blikje erwten, pakje spaghetti, elke pot pindakaas of pastasaus wordt nauwkeurig bekeken: Verpakking heel? Houdbaarheidsatum nog niet verstreken? Dan wordt het artikel neergelegd op de daarvoor bestemde plek: spullen die al snel ‘verlopen’ gaan in de kratten of op stellingen voor snelle uitlevering, andere artikelen gaan in gedateerde kratten naar het magazijn. Een ontelbaar aantal produkten wordt verplaatst en de kratten worden getild of gereden naar hun bestemming.

De Voedselbank heeft geïnvesteerd in enorm veel hulpmiddelen, karretjes, kratten, werktafels en stellingen, maar men ontkomt niet aan bukken, rekken reiken en tillen. Til je de te lage krat op? Misschien te zwaar. Vraag je een collega? Die is ook druk! Is 30x bukken beter dan eenmaal tillen? Tja, dat hangt er vanaf…

Ongemerkt tientallen kilo’s

De zuivel (aangekocht bij AH) wordt vanuit dozen in de koeling gezet: 20 doosjes met ieder 12 literpakken: er wordt 240 kg verplaatst en er worden 20 kartonnen dozen plat gemaakt. Eén doos platmaken is niet zwaar, bij 20 gaat het toch tellen.
Een draadcontainer met 20 dozen met in ieder 6 pakken saus van één liter werd door een stagiaire leeggemaakt: de pakken werden naar de kratten verplaatst:
20 x 6 x 1 kg = 120 kg… Ook hier weer de vraag: beter 6x rekken naar een doosje achterin de container of het hele doosje dichterbij halen? Schuivend? Of met een te grote hefboom tillen? Voor deze jongedame is het een mooie training, beter dan op de bank liggen en TikTokfilmpjes kijken, maar het moet niet tot letsel leiden….!!!

In een andere ruimte vullen twee dames verjaardagsboxen. Geen zwaar en erg leuk werk!
Dan is het tijd voor koffie met taart, want de Voedselbank haalde maar liefst een score van 98 (van de 100) punten bij de HACCP-controle en die twee verliespunten waren een administratief dingetje. Dus er wordt schoon en geheel volgens de regels van voedselveiligheid gewerkt!

En daar doen ze het allemaal voor…

Op vrijdag komt er vaak groente en wordt alles in gereedheid gebracht voor het verdelen in de middag. De teleurstelling bij de vrijwilligers was voelbaar toen bleek dat er maar bitter weinig groente was opgehaald… Na het verdelen van een kist spruitjes konden de meeste vrijwilligers weer naar huis… Het ligt aan het jaargetij maar ook aan de economie…

Vrijdagmiddag staan de eerste klanten al vroeg voor de deur. Ze lopen langs een tafels en waar ze zich melden, krijgen een krat met bijv. groente en fruit voor het aantal personen dat het gezin telt en halen bij andere balies ‘extraatje’, zoals een pak saus of kwarktaartmix, zuivel, diepvriesprodukten en brood
Eens in de zoveel weken mag een bonnetje gevraagd worden voor de kledingwinkel en de kappersavond. De belasting bij deze activiteiten valt mee, behalve wellicht het langere staan.

Het is prachtig om te zien hoe de vrijwilligers zichtbaar genieten van hun werk. Maar gezien de gemiddelde leeftijd is het goed dat er ook gedacht wordt over hoe men het werk zo kan inrichtten dat iedereen het lang en met plezier en zonder klachten kan blijven uitvoeren. Ik ga dus nog een aantal keren langs, op andere momenten en ga met fotomateriaal een mooie avond voorbereiden, waar we met de vrijwilligers kunnen praten over keuzes en oplossingen.

Scroll naar boven