Je bent nooit te oud om iets bij te leren.
Sinds ik als bestuurslid actief ben bij de Voedselbank krijg ik steeds meer kennis over van alles wat met voedselveiligheid te maken heeft.
THT en TGT, transport, temperatuurbewaking, koelketen… deze begrippen worden steeds minder abstract!
Jaarlijkse inspectie
Een Voedselbank moet voldoen aan alle eisen van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) omdat klanten er op moeten kunnen vertrouwen dat de levensmiddelen die ze meekrijgen veilig zijn. Dat vraagt grote inzet van alle vrijwilligers op het gebied van temperatuurbewaking, registratie, hygiëne, orde en netheid.
Elk jaar komt er een inspecteur onaangekondigd langs. De laatste jaren was de score meestal tussen de 92 en 98 punten (van de honderd). Maar vorig jaar was er een strenge mevrouw geweest, verliep de communicatie moeizaam en uiteindelijk werden het ‘maar’ 86 punten. Nu is 80 punten voldoende, maar het was toch een teleurstelling en er moest flink gewerkt worden aan de verbeterpunten, zodat we uiteindelijk natuurlijk toch netjes ons certificaat ontvingen.
Voorbereiding
De voorzitter en ik volgden een cursusdag over Voedselveiligheid en we organiseerden een informatieavond over dit onderwerp voor de vrijwilligers. Iemand met veel kennis van zaken hield een interactieve voordracht waarin alle aspecten naar voren kwamen. Er werd vooral ook benadrukt wat de gevolgen kunnen zijn van ‘onveilig’ voedsel!
De inspectie werd al vanaf begin juni verwacht en de coördinator, de voorzitter en ik probeerden zoveel mogelijk voor te bereiden. In de loop van het afgelopen jaar had ik al wat kleine verbeteringen aangebracht in de registratie van temperaturen en ik zorgde dat alle papieren en documenten die vereist zijn, netjes uitgeprint aanwezig waren.
Maar toch bleef het spannend…. Er werd afgesproken dat of de voorzitter of ik (het zit in mijn portefeuille) gebeld zou worden als de inspecteur kwam, zodat één van ons de inspecteur te woord kon staan en niet alles op de schouders van de coördinator zou komen.
Inspectie 2025
Het was de vrijdag nadat er op donderdag een schuifpui was geplaatst en ik lag onder mijn bureau om de draden van de computer en printer weer op de juiste wijze aan elkaar te knopen. En toen belde de coördinator: “De inspecteur is er!”
Tien minuten later was ik bij het gebouw en maakte ik kennis met een aardige jongeman.
We namen het rapport en de verbeterpunten van het vorig jaar door, bekeken alle mappen met documenten en lijsten en maakten een rondje door het gebouw.
Het was te zien dat deze inspecteur onder de indruk en tevreden was. Hij ging zijn rapport maken en ik ging weer terug naar mijn snoertjes.
Honderd punten!
’s Middags logde ik in bij de Houwers Groep en zag dat we de volle 100 punten hadden gescoord! Geen verbeterpunten!
Uiteraard deelde ik dit nieuws eerst met mijn belangrijkste collega’s met wie ik dit had voorbereid en daarna met alle vrijwilligers. Want iedereen, op elk niveau, heeft op zijn of haar manier hieraan een steentje bijgedragen.
Onze communicatieman zette direct een berichtje op Facebook en hij plaatste ook een artikel op de website van de Voedselbank.
Zie hier het artikel.
Op de ‘werkdagen’ in de week erop was er taart voor iedereen om dit heuglijke feit te vieren.


